BestemmingenVakantieWandelen

5 wandelingen naar bergmeren in de Pyreneeën

Ga je op vakantie naar de Pyreneeën? Dan is het maken van een zomerse bergwandeling echt een must. Ga op avontuur en eindig je wandeling bij een kristalhelder meer. Even wegdromen bij de omgeving, jezelf opfrissen of een heerlijke picknick houden: het kan er allemaal. In de Pyreneeën ontbreekt het aan niets. Het bergmassief telt namelijk meer dan 2500 bergmeren die boven de 700 meter liggen.

Het meer van Gaube

Boven het dorp Cauterets ligt het meer van Gaube. Je vindt het meer op een hoogte van 1725 meter in de Hautes-Pyrénées. Het meer is op twee manieren te bereiken: met de stoeltjeslift vanuit Gaube, of door zelf te wandelen. Ga je met de stoeltjeslift? Dan ben je zo boven. Het is nog maar 20 minuten lopen via een pad dat bergafwaarts gaat.

De echte wandelaars vertrekken vanaf de Pont d’Espagne. Je maakt dan een avontuurlijke wandeling van 1,5 uur, dwars door een naaldbos. Eenmaal boven ligt de belong op je te wachten: een kristalhelder meer. Hierin zie je de toppen van de 3298 meter hoge Vignemale.

Het meer van Le Poutret en het meer Nère

Om het meer van Le Poutret en het meer van Nère te kunnen zien, moet je een uitdagende bergwandeling maken. Dit is echt een route voor een doorgewinterde wandelaar. Je loopt zo’n 6,5 uur met een hoogteverschil van 1200 meter. De wandeltocht gaat rond de beide meren en door het massief van de Cardinquère.

Eenmaal op 2420 meter hoogte, glinstert het meer van Le Poutret. Het is omgeven door imposante rotsen. Daal af naar een hoogte van 2300 meter, richting het meer Nère. Je zou zo maar het geluk kunnen hebben onderweg een steenbok tegen te komen.

Het meer van Suyen: een ervaring voor het hele gezin

Wie met het gezin een rustige wandeling wil maken, kan het meer van Suyen bezoeken. Begeef je naar de kleine vallei, waar de Arrens doorheen stroomt. Je bent dan in de buurt van de stuwdam Barrage du Tech. Vanaf het Maison du Plan d’Aste ligt een kronkelpad tussen de dennenbomen. Hier baan je je een weg omhoog. Nog geen half uur later kom je aan het bij het meer. Eventueel kun je nog een stukje doorlopen om de waterval te zien. Even verderop staat een herdershut onder de grote rots. Deze heet de Toue de Doumblas.

Vrij uitzicht op de meren van Ayous

Onverschrokken wandelaars maken een wandeling richting de meren van Ayous. Hiervoor loop je door de vallei van Ossau, waar je een aaneenschakeling van meren vindt. Je hebt hier vrij uitzicht op de silhouet van de Pic du Midi van Ossou. Die is maar liefst 2884 meter hoog.

Even afkoelen kan hier prima. De meren Roumassot, Miey, Gentau en Bersau bieden daar prima gelegenheid voor. Wel een waarschuwing: deze meren zijn niet voor koukleumen. Het eerste meer dat je tegenkomt is Roumassot, een half uur wandelen vanaf de stuwdam van Bious-Artigues. Tel er nog 2 uur bij en je bevindt je bij het meer van Bersau. Je staat dan op 2077 meter. Kijk goed in de rondte, van dit aangezicht vergeet je niet snel. Boven bij de rotswanden ligt een natuurreservaat, want het woongebied van de wilde gieren is.

Het meer van Aumar

Het meer van Aumar biedt kristalhelder water en is omgeven door dennenbomen. Het ligt midden in het natuurreservaat van Néouvielle in de Aurevallei. Hiervoor maak je een klim van 2192 meter. Het wandelpad ligt aan verschillende oevers, zoals Orédon. Daarna verdwijnt het pad tussen de dennenbomen, langs een bergstroom vol met watervallen. Kom je eenmaal aan bij het meer van Aumar? Dan zie je de weerkaatsing van het massief van de Néouville. Omdat het water kristalhelder is, is dit een magische ervaring.

Laad meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button