Autovakantie

5 zaken om te checken aan je auto voordat je naar Frankrijk rijdt

Ben je van plan om met de auto naar Frankrijk te reizen? Waarom ook niet, natuurlijk, want binnen een paar uur kun je al in het noorden van Frankrijk staan. Maar zorg er wel voor dat je auto in orde is voordat je ermee op reis gaat. We bespreken vijf zaken om te checken aan je auto voordat je naar Frankrijk rijdt.

Profieldiepte van je banden

Hoe lang rijd je eigenlijk al op dezelfde banden? Het is verplicht om minimaal een profieldiepte van 1,6 millimeter op je banden te hebben. Dit in verband met de grip op het wegdek. Daar mag bij gezegd worden dat dit wel de absolute ondergrens is. Bij minder dan 2 millimeter zijn je banden eigenlijk al aan vervanging toe.

Bandenspanning

Ook de bandenspanning is belangrijk om te controleren in het kader van de veiligheid. De spanning van je banden loopt over tijd terug, waardoor ze zachter worden. Dat zorgt weliswaar voor meer grip, maar dat is vooral van belang in gladde omgevingen. Anders zorg het vooral voor meer onnodig brandstofverbruik. Check de binnenkant van het portier aan de chauffeurszijde, daar vind je waarschijnlijk een sticker waarop de ideale bandspanning staat aangegeven.

Staat van je velgen

Als je toch je banden controleert, controleer dan ook je velgen. We raken (bijna) allemaal wel eens een stoeprandje en hoewel we dat vaak met ‘oeps!’ afdoen, kan dit wel degelijk een probleem veroorzaken. Wanneer het oppervlak beschadigd raakt, kan de velg gaan roesten, waardoor hij verzwakt en onveilig wordt. Ook kan de velg vervormen, wat ervoor kan zorgen dat je auto tijdens het rijden in onbalans is of gaat vibreren. En dat wil je natuurlijk niet. Zijn je velgen aan vervanging toe? Je kunt gewoon nieuwe velgen online kopen.

zaken om te checken aan je auto voordat je naar Frankrijk rijdt

Stand van de motorolie

Natuurlijk heb je de APK en de grote en kleine beurt waarbij je auto goed gecheckt wordt en eventueel motorolie bijgevuld of ververst wordt. Maar dat betekent niet dat je dit tussentijds niet ook zelf moet doen. Controleer voor vertrek zeker de stand de olie in je meter. Als deze laag is, loop je het risico dat de motor droog gaat lopen. Het gevolg is dan dat je onderweg stil komt te staan met een rokende, vastgelopen motor. In winterse omstandigheden bestaat ook het risico dat de olie in de motor vervuild raakt en dikker wordt. Ook als het oliepeil in orde is, is het dan toch verstandig om de olie te verversen.

Verlichting

Ook de verlichting van je auto is van groot belang voor je veiligheid, maar ook om te voorkomen dat je onderweg tegen een boete aanloopt. Zeker in Frankrijk, waar nog meer buitengebied is dan in Nederland waar het aardedonker kan zijn ’s avonds en ’s nachts, is het belangrijk dat de verlichting van je auto naar behoren functioneert. Neem zeker ook reservelampjes mee en zorg dat je weet hoe je een lamp moet vervangen, zodat je zonder risico’s te nemen weer snel verder kunt als je erachter komt dat er een lampje niet meer goed gewerkt.

Je kunt beter iets te vaak controleren of alles nog in orde is dan een keer te weinig om vervolgens met de gevolgen opgescheept te zitten. Een auto is een machine die te leiden heeft door gebruik en weersomstandigheden. Zorg er daarom goed voor, want dan zorg je ook goed voor je eigen veiligheid.

Laad meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button