Kunst & Cultuur

Bijzondere musea in Frankrijk

Frankrijk kent talloze bijzondere musea. De regio Pays de la Loire heeft bijvoorbeeld musea met prachtige en bijzondere kunstwerken. We hebben een selectie gemaakt van vijf bijzondere musea in Frankrijk

Het kleinste boek ter wereld

In Nantes vinden we het museum met het kleinste boek ter wereld. Het is kleiner dan een nagel. Je vindt ‘m in het Museum voor boekdrukkunst in Nantes. Daar staat het, geheel beschermd, tentoongesteld. In het museum vinden we ook Onze Vader in zeven talen. In de jaren ‘80 werd het overgenomen van het Gutenberg Museum in Mainz.

Wie van lezen en boekdrukkunst houdt, kan hier dus zijn of haar hart ophalen. Het boek toont aan hoe ver men kon gaan qua precisie in gravures. We zijn benieuwd.

Museum van het Kasteel van Mayenne

Het Museum van het Kasteel van Mayenne heeft een grote, misschien zelfs wel de grootste, Franse verzameling bordspellen uit de Middeleeuwen. In dit museum is onder meer een koning uit een schaakspel uit de 10e, 11e of 12e eeuw te zien. Het bestaat uit een gewei van een hert. Geloof het of niet, maar in de Middeleeuwen werd er volop geschaakt.

Het deed denken aan een slagveld, waardoor het goed door ridders kon worden gebruikt. Ze leerden ervan. De beroemde koning werd in de jaren ‘90 gevonden tijdens een opgraving in de kelders van het kasteel.

De grootste goudklomp ter wereld (in Vendée)

In het Musuem Mange Cailloux vind je de grootste goudklomp ter wereld. Het gebouw bevindt zich tussen de muren van een oude school, in de buurt van het attractiepark Puy de Fou. De grootste goudklomp ter wereld werd in 1869 ontdekt in de Australische woestijn. We hebben het echt over een behoorlijke klomp: het ding woog meer dan 100 kilo en was 61 centimeter lang.

De grootste goudklomp was goed voor 72 karaat goud en werd omgesmolten. Naast de grootste goudklomp zijn er ook andere mineralen te zien, op een ‘vernieuwende’ manier gepresenteerd.

De schat van de Sablons (in Sarthe)

In het Museum voor Archeologie en Geschiedenis in Sarthe vinden we de schat van de Sablons. Deze schat werd in 1997 per ongeluk ontdekt door een stel dat langs de oevers van de Huisne aan het wandelen was. Ze stonden een gedeelte van de schat af aan de stad Le Mans. Daar is het nu te zien. De schat bestaat uit 152 Gallische muntstukken. Ze zijn uniek voor Frankrijk.

De gouden munten die te zien zijn, komen uit de eerste eeuw voor Christus. Wie geïnteresseerd is in archeologie en geschiedenis zal zich in dit museum zeker vermaken. Hier leer je veel meer over het Gallische volk.

Het labyrint in Maine-et-Loire

Verbaas je over een bijzonder kunstwerk in het Museum voor Kunst en Geschiedenis van Cholet. Hier staat een kunstwerk uit 1963, dat de vorm heeft van een labyrint. Het ding is 21 meter lang en 2,5 meter hoog. Je loopt hier zo langs 10 vertrekken die je meenemen naar verschillende werelden. Je wordt hier dan ook uitgedaagd om te reageren op de omgeving. Het is een bijzondere ervaring. In de jaren ‘60 was dit een revolutionair concept.

Laad meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button