Bezoek aan Cremant fabriek Veuve Ambal

by / Sunday, 21 December 2014 / Published in Blog

We houden erg van bubbeltjes en bij de meeste wijnboeren om ons heen kun je gelukkig Crémant kopen. Slechts één van hen, Royet et Fils, produceert zelf. Alle anderen laten van hun druiven Crémant maken door bedrijven zoals Veuve Ambal. Simpel weg omdat de investeringen voor hen te groot zijn.

Het werd dus hoog tijd om eens een kijkje te gaan nemen. Nabij Beaune is Veuve Ambal gevestigd in een groot bedrijfspand. Men vergroot de bedrijfshal momenteel (eind 2014). De populariteit van Crémant neemt nog steeds toe en daarop speelt men in.

Bij aankomst krijgt iedere bezoeker een walkman in zijn landstaal. Die vormt je digitale gids, zodat eenieder op eigen gelegenheid en tempo de tour kan maken. Met de trap of lift (de tour kan met rolstoel gemaakt worden) ga je naar de 1e etage waar de tour begint met een introductie video. De digitale gids begeleid je van de productie van de druiven, naar grote opslag tanks, fles afvul-stations, een verduisterde opslag met ontelbare pallets met rijpende crémant tot in de vulstraat waar de flessen hun definitieve kurk krijgen, geëtiketteerd en in dozen verpakt worden. Alles goed uitgekiend en efficiënt opgezet. Erg leuk om te zien en leerzaam.

Ter afsluiting van het bezoek is er gelegenheid om souvenirs te kopen en meerdere crémants te proeven. Uit en thuis in 4 uur en erg goed te combineren met een bezoek aan de stad Beaune.

Crémant opslag

Pallets met rijpende Crémant in het duister

 

crémant_maken

Grote tanks met de basis wijn voor Crémant

 

Geef een reactie

TOP