BestemmingenEten & DrinkenLeven in Frankrijk

De beste Franse wijnstreken

Denken we aan Frankrijk, dan denken we aan wijn. Het maken van wijn is er een eeuwenoude traditie en in Frankrijk kun je er zelfs een universitaire studie van maken. Het is dan ook niet voor niets dat we zo gek zijn op de Franse wijn. In dit land is de wijn zo divers, dat het bijna ondoenlijk is om alle soorten wijn te proberen. Dus zetten we beste wijn uit de beste streken voor je op een rij.

Bordeaux

We trappen meteen de open deur in: Bordeaux. Het is de beroemdste wijnstreek ter wereld, met complexe rode wijnen uit verschillende dorpen. De witte wijn komen we vooral tegen in Sauternes. Bij wijn uit deze streek is vooral de herkomst en de classificatie erg belangrijk. Premier Grand Cru Classé is de hoogst mogelijke classificatie.

Uit deze streek komt ook de Pétrus wijn. Het is de duurste en beroemdste wijn ter wereld. Merkwaardig hieraan is dat het zelf geen classificatie heeft. In de wijnen uit de Bordeaux zijn verschillende druivensoorten verwerkt. Zo vinden we in de rode wijn vaak cabernet sauvignon, merlot en cabernet franc. In de witte wijnen vinden we vooral semillon en sauvignon blanc.

Bourgogne

Uit de Bourgogne komen vooral mooie, complexe witte wijnen. Ruwweg kunnen we de wijnstreek opdelen in drieën: Chablis, Côte d’Or en Mâconnais. In Chablis is het vaak koud, is het fruit zuiver en met veel zuur. De wijn smaakt wat rokerig.

Côte d’Or levert wijnen met veel body en complex. Dat komt doordat er vaak vergist wordt op kleine houten vaten. In deze streek liggen onder meer Côte de Nuits en Côte de Beaune, die samen het hart van de Bourgogne vormen.

In Macônnais vinden we veel steile hellingen en veel zon. Het geeft de wijn veel body, met tropisch fruit. Niet voor niets wordt de rijping meestal op eikenhout gedaan. De belangrijkste druivensoorten in de Bourgogne zijn Chardonnay en Pinot noir.

Provence

Natuurlijk mogen ook de wijnen uit de Provence niet ontbreken. Hier worden rosé wijnen met een lichte kleur gemaakt. Af en toe komt er ook een mooie rode of een witte wijn voorbij. Aix en Provence vormen samen het kloppend hart van de regio. We vinden in de Provence veel lavendelvelden en pittoreske markten, waar natuurlijk wijn verkocht wordt.

De belangrijkste druivensoorten in de Provence zijn onder meer grenache noir en syrah. Ook cinsault wordt vaak gebruikt voor de wijnen uit deze streek. De wijnen van wijnhuis Figuière worden door de experts aangeraden.

Elzas

Moeten we de Elzas nog omschrijven? Vooruit dan maar. De Elzas kent bijna middeleeuws aandoende dorpjes zoals Riquewihr, Kaysersberg en Ribeauvillé. In de ochtend schijnt de zon hier een flink aantal uren. De streek kent een lange, droge herfst, wat goed is voor de wijnoogst.

Hier drink je de wijn bij overheerlijke gerechten als paté en ganzenlever. Of wat te denken van zuurkool met Riesling en varkenspoot? En de Munster kaas? Als je hier eens bent, moet je zeker even langs bij het wijnhuis van Famille Hugel.

Laad meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button