FietsenLeven in Frankrijk

De meest gestelde vragen over fietsen in Frankrijk

Frankrijk wordt een steeds populairdere bestemming voor fietsvakanties. Door het hele land liggen verschillende mooie fietsroutes. Er is voor ieder wat wils: zo zijn er paden die zich lenen voor een stevige klim op een mountainbike, of een rustige fietstocht door het Franse landschap. Dit zijn de meest gestelde vragen over fietsen in Frankrijk.

Kun je in Frankrijk goed fietsen?

In Frankrijk kun je over het algemeen goed fietsen. De fietsroutes liggen niet alleen in de grote steden, maar ook verspreid door de regio’s. Op die manier kun je goed fietsen in Frankrijk en genieten van het prachtige landschap.

Het is een goed idee om voor je vertrek ons artikel over de mooiste fietsroutes van Frankrijk te lezen en aan te kloppen bij de lokale VVV. De VVV weet vaak interessante routes die je niet op het internet vindt.

Ik wil met kinderen fietsen, kan dat?

Wie met kinderen wil fietsen, kan het best naar de regio Noord-Frankrijk gaan. Hier liggen kilometers fietspaden die ook geschikt zijn voor jonge kinderen. Dat komt doordat het landschap hier vlak is en de secundaire wegen rustig zijn. De omgeving van de baai van de Somme is een absolute aanrader. Hier kun je prima recreatief fietsen. Er ligt voor honderden kilometers aan fietspad.

Zuid-Frankrijk is ook een optie. Dan is het vooral interessant om langs het werelderfgoed Le Canal du Midi te fietsen. Deze route is geschikt voor jong en oud en voor zowel doorgewinterde fietsers als voor beginners. In de streek Minervois vind je wijngaarden en schilderachtige dorpjes. Als je om je heen kijkt weet je het zeker: je bent echt in Frankrijk.

Is fietsen wel veilig in de grote steden?

In steeds meer Franse steden liggen fietspaden. Er zijn speciale fietsroutes aangelegd om het voor toeristen interessant te maken de stad te bezoeken. De wegen zijn op zo’n manier gesplitst, dat je veilig langs de grotere wegen kunt fietsen. Automobilisten worden ook steeds alerter op fietsgebruikers op de weg. In principe kun je dus prima in de grote steden fietsen.


Je hoeft geen fiets mee te nemen: in de grote steden kun je die gewoon huren. Steeds meer steden hebben een fietsverhuursysteem waarmee je de hele stad kunt ontdekken.

Véloroutes, Voies Vertes? Wat zijn dat?

Véloroutes en voies vertes zijn fietspaden met bewegwijzering. Onderhand begint er een aardig netwerk te ontstaan van routes door allerlei regio’s in Frankrijk. Door de véloroutes te volgen, fiets je zowel door grote steden als regio’s. De routes worden goed aangegeven, zijn veilig en lopen door fantastische landschappen. De véloroutes zijn alleen toegankelijk voor fietsers.

Voies vertes, daarentegen, zijn ook toegankelijk voor anderen. Wandelaars, joggers, skaters en paardrijders mogen er ook gebruik van maken. Ze lopen vaak over jaagpaden, oude spoorwegen en boswegen.

Ik wil de bergen in, kan dat?

Je kunt in Frankrijk zeer zeker in de bergen fietsen. We raden je dan de omgeving van Bretagne en Normandië aan. Deze streken zijn glooiender dan je zou denken. Geoefende fietsers kunnen het Centraal Massief, het departement Cantal en Auvergne aandoen. De Alpen en de Pyreneeën zijn geschikt voor experts.

Laad meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button