Natuur

Deze dieren zie je in het wild in Frankrijk

Frankrijk staat natuurlijk bekend om de stranden, campings, kastelen en pittoreske stadjes. Wat een goed bewaard geheim lijkt te zijn, is de prachtige natuur van het land. Zeker op het gebied van wildlife is het een onontdekte parel. Het land heeft veel ongerepte natuurgebieden waar de meest bijzondere dieren leven.

Op bezoek bij de de wolf in Vanoise

De Vanoise is een van de eerste en een van de grootste nationale parken in de Franse Alpen. Dit is het leefgebied van de wolf. Jarenlang was er geen wolf te zien, maar sinds eind jaren ‘90 is de wolf weer terug in de Vanoise. Ze worden niet vaak waargenomen, maar misschien heb je geluk.

Niet alleen de wolf leeft hier, maar ook in de lucht is er genoeg te zien. Zo zijn de oehoe, de steenarend en de alpensneeuwhoen de vaste bewoners van het park. Je hebt de grootste kans de dieren tegen te komen in de ochtend of in de late middag.

Het park zelf biedt honderden paden die kriskras tussen de hoge bergen lopen. Zo af en toe zul je ook wat marmotten, een lynx, gems of een alpensteenbok kunnen zien. Met meer dan 2000 alpensteenbokken heeft het de grootste populatie van Frankrijk.

Flamingo’s kijken in de Camargue

In de Camargue kun je flamingo’s kijken. Dit gebied ligt aan de Middellandse zee, in de Zuid-Franse Rhônedelta. Het is een prachtig moerasgebied. Eigenlijk zijn er reden te over om de Camargue te bezoeken, maar de natuur is toch wel een van de belangrijkste redenen. Naast flamingo’s zie je hier ook regelmatig wilde paarden en zwarte stieren.

Je bezoekt de Camargue vanuit het nabijgelegen Arles. Het is ongeveer een uurtje rijden. De kans dat je flamingo’s ziet is erg groot, want dit is het leefgebied van maar liefst 15.000 roze koppeltjes en hun kroost. Het broedseizoen loopt tussen april en juni, maar de flamingo is zo tot september te zien. Neem je fiets mee, want dat is de beste manier om het gebied te verkennen en rustig naar alle dieren te kunnen kijken.

Bruine beren in de Midi-Pyrénées

De Franse Pyreneeën biedt een bijzonder dier: de bruine beer. Mensen zijn altijd al wat bang geweest voor de beer, maar in Frankrijk is de bruine beer een belangrijk dier. Er zijn namelijk nog maar een stuk of 20 voor. Ze leven niet standaard in dit gebied. Het dier wordt namelijk geïmporteerd vanuit Slovenië. Dat gebeurt met een speciaal programma, zodat het dier een uitgestrekt leefgebied heeft. Het leidt tot grote ontevredenheid bij schaapherders, die bang zijn dat ze hun schapen verliezen aan hongerige beren.

De kans dat je een beer ziet is niet zo groot. Omdat er maar 20 beren leven, moet je echt goed zoeken. Dat kunnen we je trouwens niet aanraden, want beren worden het liefst niet opgejaagd. Even ter vergelijking: in de staat New York leven nog zo’n 5.000 bruine beren. Dan zijn de 20 beren in dit gebied natuurlijk een vrij gering aantal.

Laad meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button