BestemmingenEten & DrinkenKunst & CultuurStedentripVakantie

Dit mag je niet missen in Lyon

Avant, avant, Lion le melhor! Oftewel: ‘Vooruit, vooruit, Lyon de beste!’ Deze stad met 513 duizend inwoners ligt in de regio Auvergne-Rhône-Alps. Het is de op twee na grootste stad van Frankrijk. In Lyon is genoeg te doen. Volgens liefhebbers van deze stad biedt het in iedere hoek een wonder om te ontdekken.

De traboules in Vieux Lyon

Maak een wandeling door de stad. Zeker de ‘traboules’ in de binnenstad zijn de moeite waard. Trabouletjes zijn doorsteekjes over binnenplaatsen en door gebouwen. Het zijn hoger gelegen doolhoven met unieke architectuur. Vroeger werden ze gebruikt door zijdefabrikanten en andere handelaren om hun producten te vervoeren.

Nu is het vooral bedoeld voor toeristen. Soms lijkt het wel alsof de traboules een goed bewaard geheim zijn, maar toch is het ook weer erg toegankelijk. Bijzonder. Je moet er zeker eens door lopen.

Ga uit eten in een bouchon

Tijdens een bezoek aan Lyon is het een goed idee eens de bouchons bezoeken. Dit zijn authentieke restaurantjes waar je traditionele gerechten uit de streek kunt eten. Wie de gemoedelijke, lokale gastronomie wil ontdekken, stapt een heel andere wereld in bij het binnengaan van een bouchon. Bij deze restaurantjes eet je bijvoorbeeld tablier de sapeur, quenelles of cervelle de canut.

De namen van de gerechten vertalen we expres niet. Dat zou de verrassing van het eten weghalen. De gerechten zijn stuk voor stuk bijzonder en in Lyon doet de kok echt zijn best op het eten. Het resultaat op het bord is vaak verbluffend en er hangt altijd een gezellige sfeer.

Het nieuwe Musée des Confluences

Nog niet zo heel erg lang geleden werd er een nieuw museum in Lyon gebouwd. Dit is het Musée des Confluences. Dit museum heeft een opvallende, ultramoderne architectuur en biedt bijzondere exposities. Sinds 2014 is het museum voor publiek geopend.

Museumliefhebbers raden het museum aan, omdat het museum niet alleen geliefd is door toeristen, maar ook door de inwoners van Lyon zelf. Het museum heeft 3000 vierkante meter permanente tentoonstellingsruimte en is opgebouwd als een soort ontdekkingstocht langs de wereld en de mensheid. Wat er te zien valt, verklappen we niet. Dat mag je zelf ontdekken

Renaissancehuizen in Vieux Lyon

Als je in Lyon bent, kun je maar beter je fotocamera van de smartphone aan laten staan. Zeker als je je in het oude gedeelte van de stad, Vieux Lyon, begeeft. Deze hele buurt is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Dit gedeelte van de stad staat bekend om de renaissancehuizen. Je vindt hier ook veel bijzondere kerken en gebouwen uit de Renaissancetijd. Er wordt vermoed dat hier wat pareltjes verborgen liggen, maar wat dat precies inhoudt weet niemand.

Het panorama-uitzicht over de stad

Natuurlijk wil iedere toerist een panoramafoto maken van de stad. In Lyon kan dat. De stad heeft een kabeltram, maar dat klinkt wat oneerbiedig. Daarom spreken de inwoners niet van de ‘kabeltram’ van de ‘ficelle’. Deze bijnaam wordt hier gebruikt in het dagelijks taalgebruik.

De ficelle is een origineel vervoermiddel om de stad te verkennen. Je kunt er ook de Fourvière-heuvel mee beklimmen. Kortom: genoeg te zien. Schrijf het woord anders even op: ficelle. Die moet je onthouden.

Laad meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button