BestemmingenFietsenVakantie

Dit zijn de mooiste fietsgebieden van Frankrijk

Frankrijk is een prima land om een fietstocht te maken. Fiets op je eigen gemak door de zon en verken al het moois dat dit land te bieden heeft. We hebben de mooiste fietsroutes voor Frankrijk op een rijtje gezet, ingedeeld per regio.

Fietsen in Noord-Frankrijk

In het noorden vinden we onder meer Picardië, Nord-Pas-de-Calais en Champagne-Ardennes. Fietsen in deze regio is uitdagend, omdat je hier vaak moerassige rivierdalen en beboste hellingen tegenkomt. Zeker in het Bekken van Parijs, dat vooral besluit uit een bodem van krijt, kalk en klei. Als je hier doorheen fietst, zie je om je heen allerlei graan- en koolzaadvelden.

Ten noorden van het Bekken van Parijs liggen de polders van Frans-Vlaanderen, de heuvels van Henegouwen en de Franse Ardennen. Belangrijke fietsroutes in het noorden zijn onder meer de LF-1 Noordzeeroute, de fietstocht rond Het Kanaal en de Groene Valleien fietsroute.

Fietsen in Oost-Frankrijk

In oost-Frankrijk fiets je langs de drie grote bergketens: de Vogezen, de Jura en de Alpen. Je vindt aan de oostflank van de Vogezen de wijnvelden van de Elzas. Kortom: op je fiets is er genoeg te zien. Fiets je langs de grenzen, dan kom je ook de Jura en de Alpen tegen. Deze bergketens vormen de grens met Zwitserland en Italië. De bergketens zijn heel geliefd bij fietsers die cols willen bedwingen.

Iets verder naar het westen en in de Elzas liggen gebieden die ook geschikt zijn voor een fietstocht. Bezienswaardige steden zijn Metz, Nancy, Straatsburg, Briançon en Colmar.

Belangrijke fietsroutes in deze regio zijn onder meer de Groene Weg naar de Middellandse Zee en de fietsroutes langs oude wegen en pelgrimssteden.

Fietsen in het westen van Frankrijk

Het westen van frankrijk bestaat uit een grillige kustlijn. West-Frankrijk omvat dan ook de Atlantische kust van Nouvelle-Aquitaine tot en met Bretagne en Normandië. In dit gebied vind je stranden, duinen, baaien en kliffen. Je vindt iets meer naar het zuiden vooral pijnboombossen, akkerland en wijnvelden.

Als je rond Het Kanaal een fietstocht houdt, kun je onderweg een tussenstop maken voor overheerlijke lokale vis, vers gevangen in Het Kanaal. Belangrijke fietsroutes door West-Frankrijk zijn onder meer de Vélodyssée, de Sint Jacobs fietsroute en de Normandië- en Bretagneroute.

Fietsen in het zuiden van Frankrijk

Het zuiden van Frankrijk bestaat uit twee delen, die ieder langs de Rhône liggen. Ten oosten vinden we de Provence en ten westen Languedoc-Roussillon en de Pyreneeën. Doordat er in de lagergelegen gebieden warme zomers en zachte winters zijn, vinden we er vooral mediterrane vegetatie. Prima voor een fietstochtje in de zon.

Je kunt het best in het vroege voorjaar of de late herfst door het zuiden van Frankrijk fietsen. Op de hoger gelegen cols in de Pyreneeën ligt soms van november tot mei sneeuw. Maak een fietstocht door de Provence of fiets langs het Canal du Midi en het Canal de Garonne. Of, als je echt een uitdaging wilt: een gedeelte van Spanje meenemen.

Tip: de lokale VVV

Wil je echt goed bewaarde geheimen horen? En een bijzondere fietstocht maken? Dan is het raadzaam de lokale VVV te bezoeken. Vaak heeft het verkeersbureau kaarten liggen van mooie fietsroutes en wandelroutes. Het is dus zeer de moeite waard er eens lang te gaan.

Laad meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button