Vakantie

Een goede voorbereiding op een vakantie in coronatijd

De afgelopen weken hebben we gelukkig een hoop goed nieuws gezien als het gaat om het coronavirus. Hoewel er nog steeds mensen (ernstig) ziek worden door het virus, loopt het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames terug. Dit gaf al goede vooruitzichten voor de zomer, en de mogelijkheden om op vakantie te gaan. Begin juni heeft Frankrijk volgens het Ministerie van Buitenlandse Zaken Frankrijk wel nog een oranje kleurcode. Dit houdt in dat reizen alleen is toegestaan als dat noodzakelijk is, en je bij terugkomst in quarantaine dient te gaan. Met het teruglopende aantal besmettingen zal dit hopelijk nog voor de zomervakantie veranderen. Hoe bereid je je goed voor op een vakantie nu, en waar moet je allemaal rekening mee houden?

Reisbeperkingen en noodzakelijke documenten

In Frankrijk waren sinds begin mei alweer mensen uit andere EU-landen welkom, mits zij in het bezit waren van een negatieve PCR-test van maximaal 72 uur oud. Vanaf begin juni zijn ook buitenlandse toeristen welkom als zij minimaal twee weken voor aankomst in het land volledig zijn ingeënt met een door de EU goedgekeurd vaccin. Een vaccinatiebewijs (eventueel in het Nederlandse gele inentingsboekje) of herstel van een recente besmetting is dan voldoende.

Frankrijk is ook van plan gebruik te gaan maken van het Europese coronapaspoort. Het zal echter nog wel even gaan duren voordat dit uitgerold zal zijn. Bovendien zul je er wel een geschikte smartphone voor moeten hebben. Heb je nog een ouder type smartphone? Nog voor je vakantie de iPhone 11 Pro kopen behoed je voor een hoop potentiële problemen met het digitale coronapaspoort. Zo weet je zeker dat je geen problemen zul krijgen met de app ervoor, en heb je ook gelijk een smartphone die je goed van pas zal komen tijdens de vakantie. De iPhone 11 Pro helpt je bijvoorbeeld om probleemloos de weg te vinden en teksten te vertalen. Ook beschikt de iPhone 11 Pro over maar liefst drie camera’s. Hiermee maak je de mooiste vakantiefoto’s of – video’s. Tip: 5 handige apps voor je vakantie naar Frankrijk.

Algemene coronamaatregelen in Frankrijk

Algemene coronamaatregelen in Frankrijk

Momenteel geldt er nog een avondklok van 23.00 tot 06.00 uur. Deze zal echter komen te vervallen per 30 juni. Verder is het verplicht om een meter afstand te houden tot mensen die niet tot je huishouden behoren. Bij samenkomsten met andere mensen geldt een maximum van tien personen. Het dragen van een masker is verplicht voor personen vanaf elf jaar als voldoende afstand houden niet gaat. Daarnaast zijn ze ook verplicht in onder andere afgesloten publieke ruimtes, het openbaar vervoer, musea, winkels, supermarkten, bibliotheken, op vliegvelden, in berghutten, hotels en restaurants. Vermijd zoveel mogelijk mensen die niet tot je huishouden horen aan te raken. Hoest of niet in een papieren zakdoekje, en gooi dit direct daarna weg. Blijf tot slot binnen als je koorts hebt, of als je griep- en of verkoudheidsverschijnselen voelt.

Welke faciliteiten zijn weer geopend?

Winkels zijn momenteel weer geopend, en je kunt ook gewoon terecht bij tankstations. De terrassen van restaurants en cafe’s zijn ook weer open, en binnen mogen bij restaurants maximaal zes personen aan een tafel zitten. Verder zijn ook campings en bungalowparken open. Dit geldt ook voor hotels, maar hier gelden wel nog restricties. De meeste stranden zijn gewoon geopend, tenzij lokale autoriteiten iets anders hebben besloten. Musea, theaters, bioscopen en attractieparken zijn geopend, maar ook gelden restricties. Handig: op de site van de ANWB vind je altijd up-to-date coronamaatregelen voor Frankrijk.

Zwarte zaterdagen

Tot slot nog iets om rekening mee te houden als je op vakantie naar Frankrijk gaat, maar dat weinig te maken heeft met corona: de beruchte zwarte zaterdagen. Mensen die al vaker naar dit land in de zomervakantie zijn geweest zullen er ongetwijfeld van af weten, of er al kennis mee hebben gemaakt. Voor mensen bij wie dit nog niet het geval is, is het belangrijk om te weten dat er bepaalde weekenden zijn waarin zowel veel Fransen op vakantie gaan of terugkomen, als andere buitenlandse toeristen. Op die dagen is het bijzonder druk op de wegen, dat vaak leidt tot lange files. Voor 2021 zijn de zaterdagen 31 juli en 7 augustus aangemerkt als zwart. De zaterdagen 10 juli, 17 juli en 24 juli zijn aangemerkt als rood, dat aangeeft dat er ook dan grote drukte verwacht wordt. Probeer reizen op deze dagen zoveel mogelijk te vermijden, of vertrek heel vroeg of juist later op de dag.

Laad meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button