BestemmingenEten & DrinkenFietsenNatuurVakantieWandelen

Eguisheim, het mooiste minder bekende dorp van Frankrijk

Eguisheim: misschien heb je er nog nooit van gehoord. Dit dorp ligt midden tussen de wijngaarden van de Elzas en heeft verschillende pareltjes. Hier staan de straten vol met kleurrijke vakwerkhuizen, vind je overal wijnkelders en is de geschiedenis volop te zien. Zeker voor wijnliefhebbers is Eguisheim een dorp dat eens bezocht moet worden.

Eguisheim: niet toeristisch, maar volop charme

Wijndorpen en stadjes vinden we in Frankrijk in verschillende soorten en maten. We vinden kleine dorpjes als Hunawihr en grote steden als Colmar. Eguisheim is een mooi alternatief voor wijnliefhebbers die liever niet de grote toeristische steden aandoen. Het is een klein, gezellig dorp, waar je in alle rust door de straatjes dwaalt.

Dit dorp heeft een ronde vorm. Het is net alsof je je in de Middeleeuwen begeeft, want het dorp is amper gegroeid ten opzichte van de middeleeuwen. De oude stadsmuren zijn inmiddels wel verdwenen, maar in het dorp is nog goed te merken hoe het er vroeger uit moet hebben gezien. Loop door de Rue des Remparts: een straat die heel Eguisheim rondgaat. Deze straat is erg fotogeniek, met de vakwerkhuizen dicht op elkaar. Op straat vind je allerlei versieren en bloemen, aangebracht door de inwoners.

Perfect om te wandelen

Eguisheim is een perfecte plek om rustig te wandelen. Neem alle bijzondere gebouwen in je op, zoals de vakwerkhuizen en het kasteel op het centrale plein. Dit is een kerk die uit de dertiende eeuw stamt. Als je het dorp echt wilt leren kennen, loop je even langs het Office de Tourisme voor een plattegrond met een rondwandeling. Je kunt dan alle belangrijke bezienswaardigheden zien.

Passeer op de Rue des Remparts de voormalige stadspoort op Grand Rue en lees de bordjes die je onderweg tegenkomt. Tijdens de wandeling lees en leer je namelijk meer over de geschiedenis van dit dorpje. Zo kom je bijvoorbeeld de letters ‘IHS’ tegen. Dit betekent ‘Iesus hominum salvator’; het betekent evenveel als: ‘We hebben alles te danken aan Christus’.

Het kasteel van Eguisheim

In het centrum van het dorp vinden we het oude kasteel van Eguisheim. Of, wat daar nog van over is. In dit kasteel werd in het jaar 1002 de latere paus Léon IX geboren. Dat weten we, want het staat op een plaquette. De kapel die tegen het kasteel werd aangebouwd, is volledig aan de paus gewijd. Ook staat er een reliek met een stukje schedel van de paus. Het kasteel dateert waarschijnlijk uit 720 – het hele dorp groeide er later omheen.

Eguisheim, een plek voor wijnliefhebbers

De wijnliefhebber zal een bezoek aan Eguisheim niet snel vergeten. Het staat dan ook bekend als wijnstad. Er zijn hier talrijke wijngaarden, waarvan de Grand Crus van Eichberg en Pfsersigberg het bekendst zijn. In dit dorp moet je natuurlijk een bezoekje brengen aan een kelder of een wijnwinkel. Proef hier gerust.

Benieuwd naar Eguisheim? Trek tijdens je vakantie in Frankrijk een paar uur uit om dit leuke, vrij rustige dorp te ontdekken. Er is ook een hotel, voor als je wilt blijven. In Hotel Alsacienne kun je ook prima eten.

Laad meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button