FietsenVakantie

Fietsen in Frankrijk: hier moet je op letten

Ga je fietsen in Frankrijk? Dan is een goede voorbereiding het halve werk. In Frankrijk gelden er namelijk andere regels dan je in Nederland gewend bent. In 2017 gingen de verkeersregels er op de schop en werden er forse boetes ingesteld. Waar moet je op letten als je in Frankrijk gaat fietsen?

Veilighesje en helm mee

In Frankrijk kun je het best fietsen met een helm op. Ook moet je een veiligheidshesje aan als je in het donker rijdt. Wie ‘s avonds naar de camping terugfietst, moet verplicht zo’n hesje dragen. Je moet zichtbaar zijn. Mensen die deze regel breken, kunnen een boete van 35 euro verwachten. Zonde van het geld.

Kinderen onder de 12 jaar moeten een helm op. Dat geldt ook als ze achterop zitten. Ouders die zich niet aan deze regel houden kunnen een flinke boete verwachten. Zo’n boete bedraagt al snel 135 euro.

Geen koptelefoon op

Hier in Nederland zien we veel mensen met een koptelefoon op fietsen. Mensen genieten onderweg van wat muziek. Maar ze horen het verkeer niet en ze zijn afgeleid van de weg. Geheel in gedachten verzonken manoeuvreren ze zich door het Nederlandse verkeer. Frankrijk begint daar niet aan.

In Frankrijk is het niet toegestaan met een koptelefoon op te fietsen. Wie dat wel doet, kan eveneens een boete van 135 euro krijgen. De regel geldt niet alleen voor fietsers, maar ook voor automobilisten en bestuurders van brommers. Je kunt als stelregel nemen dat je gewoon geen koptelefoon op mag in het verkeer in Frankrijk.

Naast elkaar rijden?

Je mag in Frankrijk als fietser naast elkaar rijden. Gezellig voor onderweg en een leuke ervaring. Maar er zijn wel uitzonderingen. Als een automobilist aangeeft dat hij wil inhalen, moet de fietser plaatsmaken. De automobilist begint dan te toeteren. Het is dan verplicht achter elkaar te rijden.

Let op: deze regel geldt niet alleen in Frankrijk zelf. Ook aan de Belgisch-Franse grens geldt deze regel (buiten de bebouwde kom).

Onderweg wildkamperen of een vuurtje maken?

Tijdens het fietsen een tussenstop maken mag altijd. Maar het is niet toegestaan ergens je tentje op te zetten en daar te blijven slapen. Dit valt onder wildkamperen. In Frankrijk mag dat niet. Zo kost wildkamperen op het strand je bijvoorbeeld tot 1500 euro aan boetes opleveren. Daar gaat je vakantiegeld. Dit kun je dus beter niet doen.

Een kampvuur maken is wel romantisch en pas top en top in de Franse sfeer. Toch is het niet toegestaan een kampvuur op het strand te maken. Dit kost je 38 euro. Eerlijk gezegd vinden we het ook een beetje gevaarlijk, dus de meeste fietstoeristen zullen dit wel uit hun hoofd laten.

Andere boetes

In Frankrijk zijn er nog een aantal andere boetes die met fietsers te maken hebben. Wie bijvoorbeeld met de auto doorrijdt tot op het fietsvak voor het stoplicht, maakt een verkeersovertreding. Het is geen hoge boete, maar het zorgt er wel voor dat je 35 euro minder te besteden hebt voor een lekker hapje en in een drankje in een Frans restaurant.

De boete voor het rijden op fietsvak wordt op een venijnige manier vastgelegd. De overtreding wordt namelijk op afstand met een beveiligingscamera gesignaleerd en vastgelegd.

Laad meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button