Bestemmingen

Frankrijk: vakantieland, maar ook potentiële afzetmarkt

Frankrijk is een prachtig land. Het biedt eigenlijk voor ieder wat wils: een zeer diverse natuur, een rijke cultuur en historie en heerlijk eten en drinken. Niet gek dus dat het al jarenlang de populairste zomervakantiebestemming is onder Nederlanders. Combineer je dit met de handelsgeest die wij hebben, dan kun je het ook als afzetmarkt voor producten of diensten zien. Ondernemers die in ons eigen land succesvol zijn in het aan de man brengen van producten of diensten, zouden dat in Frankrijk ook kunnen zijn. Tips voor ondernemers: doe uitgebreid onderzoek naar de Franse cultuur aangezien deze op veel vlakken heel anders is dan de Nederlandse, en schakel lokale salesprofessionals in.

Botsingen tussen de Nederlandse en Franse cultuur

Een zin die regelmatig door Nederlanders wordt uitgesproken: ‘Frankrijk is een fantastisch land, jammer dat er Fransen wonen.’ Waar veel mensen wel erg houden van de Franse natuur, historie en keuken, wordt de moderne cultuur (of eigenlijk de omgang met Fransen) minder positief beoordeeld. Jammer, want bij cultuur gaat het eigenlijk meestal niet om slecht of goed. Veel vaker gaat het om onwetendheid of onbegrip.

Wil je als ondernemer in Frankrijk je producten of diensten gaan aanbieden? Dan is het allereerst belangrijk om te onderzoeken of er wel vraag naar is hiernaar. Kwalitatief onderzoek kan dit uitwijzen, net zoals aanwijzingen dat een product of dienst aangepast moet worden om relevant(er) te zijn voor de lokale bevolking.

Gerichte marketing en sales

Gerichte marketing en sales

Frankrijk biedt veel Nederlandse bedrijven fantastische mogelijkheden. Maar als Nederlandse ondernemer zomaar Franse consumenten of andere bedrijven daar benaderen om producten of diensten aan te bieden? Dat is waarschijnlijk minder succesvol. Zonder gelijk in clichés te vervallen, kun je bijvoorbeeld stellen worden dat Fransen gesteld zijn op hun privacy, wat gereserveerder en nationalistischer.

Juist om deze redenen is het aan te raden een recruitmentbureau voor het buitenland in te schakelen. Zonder zelf je helemaal te hoeven verdiepen in internationaal werkgeverschap (je hebt het tenslotte al druk genoeg met je onderneming), kun je zo toch de beste salesprofessionals voor je aan het werk zetten. Deze mensen kennen de markt. Ze weten of en waar je potentiële klanten zich bevinden. En omdat ze zelf Frans zijn, hebben ze een streepje voor bij de lokale bevolking.

Veel ondernemers vinden internationalisering een grote stap. Dit hoeft echter helemaal niet zo te zijn. Schakel je de hulp in van de juiste mensen, dan is je onderneming internationaal succesvol voordat je het weet!

Laad meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button