BestemmingenStedentripVakantie

Let op deze zaken in Parijs

Parijs is een mooie stad. De stad van de liefde. De stad van licht en romantiek. Maar ook een stad die vol zit met oplichters en dieven. Het is de keerzijde van het zijn van een populaire wereldstad. Jaarlijks worden er heel wat toeristen opgelicht en bestolen in Parijs. Daarom maken wij je graag een beetje wegwijs door deze stad.

Als vreemden je aanspreken

Hoe aardig het ook lijkt, vreemden spreken je in deze stad nooit zomaar aan. In meer dan de helft van de gevallen gaat het om een dief of een oplichter die je geld of spullen afhandig willen maken. Je bent als toerist altijd een potentieel doelwit van dieven en oplichters.

Toeristen hebben waardevolle artikelen bij zich en hebben vaak ook een portemonnee vol geld bij zich. Logisch, want er moet hier en daar ook wat gegeten en gedronken worden. Dat weten oplichters ook. Het beste wat je kunt doen is negeren. Het komt echt zelden voor dat een inwoner van Parijs je gewoon iets wil vragen.

Balletje-balletje

In Parijs wordt al jaren balletje-balletje gespeeld. Het is de meestgebruikte methode om toeristen te bedonderen. Bij dit spelletje kun je eigenlijk niet winnen. Het is de bedoeling dat de toerist raadt onder welke van de drie bekertjes het balletje zich bevindt. Er is ook een variant die werd met luciferdoosjes, een balletje en zwarte schijven met een witte stip.

Het werkt nogal geraffineerd. Complete bendes werken namelijk met acteurs die aan de lopende band geld zouden winnen. Ze zetten meteen fors in en proberen de toeristen over de streep te trekken. Als winnen zo gemakkelijk gaat, zou je toch gek zijn om niet mee te doen? Daarom doen toeristen vaak mee. Ze zetten geld in en verliezen in korte tijd enorme bedragen.

De spelleider wisselt in werkelijkheid snel schijven en balletjes om. Er is echt geen manier om te winnen. Er wordt volop vals gespeeld. Daarom kun je die balletjes, schijfjes en luciferdoosjes maar beter laten voor wat het is,

Al draagt een aap en gouden ring..

Nog zo’n oude truc is de gouden ring. Op een gegeven moment komt iemand gebukt naast je lopen op straat. Diegene pakt zogenaamd iets van straat op. Een gouden ring, waarvan de persoon zeker weet dat de ring van jou is. Als je hem aanpakt, wordt je meteen onder druk gezet. De ‘eerlijke vinder’ eist een vindersloon. Geef je de ring terug? Dan gaat de oplichter door: de ring is toch echt van jou en je mag deze niet teruggeven.

Uiteindelijk kiezen veel toeristen ervoor om vindersloon te betalen. Ze willen van het gezeur af zijn. Maar uiteindelijk is het nooit genoeg. Er moet altijd meer geld bij. Want het is natuurlijk wel een gouden ring. Onze tip: gewoon weglopen. Daar hebben oplichters een hekel aan.

Petities

Het lijkt wel alsof Parijs de meest activistische stad ter wereld is. Overal worden petities gehouden. Je wordt gevraagd een handtekening te zetten om doven en gehandicapten te steunen. Wat kan daar nou fout aan zijn? Er staan immers al namen en bedragen op de lijst. Nadat je je naam hebt ingevuld wordt er gevraagd een donatie te doen voor de arme weeskinderen, doven of gehandicapten. Daarna wordt je omringd door collectanten die even wat extra druk komen zetten. Die namen en ingevulde bedragen zijn overigens nep. Ze zijn door de oplichters zelf ingevuld. En de collectant die zogenaamd zelf ook gehandicapt of doof is, mankeert helemaal niets.

Diefstal

Pas in Parijs op voor diefstal en zakkenrollerij. Zeker bij Gare du Nord moet je oppassen. Stop daarom nooit iets in je kontzak. Draag geen rugtas, maar draag een tas van voren. Doe dat op zo’n manier dat niemand er ongemerkt bij kan. Houd je hoofd erbij en laat je niet afleiden.

Je kunt beter niet je mobiele telefoon vasthouden. Die graaien dieven zo uit je handen en dan gaan ze er met je telefoon vandoor. Houd je smartphone bij je en leg deze niet op een tafeltje op een terras.

Laad meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button