Op autovakantie naar Frankrijk in coronatijd? Hier moet je rekening mee houden
We hebben er lang de adem voor moeten inhouden vanwege de coronamaatregelen, maar een vakantie naar Frankrijk kan deze zomer tóch. Dat is natuurlijk fijn, maar dat betekent niet dat alles weer normaal is. Ter plekke gelden mogelijk andere regels, ook onderweg. Waar moet je rekening mee houden als je op autovakantie naar Frankrijk gaat?
Verplicht mee in de auto
In Nederland ben je niet verplicht om bepaalde veiligheidsartikelen in de auto te hebben. In Frankrijk ben je wél te allen tijde verplicht een aantal zaken bij je te hebben in de auto. Eén daarvan is een gevarendriehoek. Het gebruik hiervan is echter alleen verplicht wanneer het plaatsen ervan geen gevaar oplevert. Op de snelweg mag je hem nooit gebruiken. Verder moet je ook een veiligheidshesje bij je hebben voor de bestuurder, die deze verplicht moet dragen bij pech of een ongeval. Deze moet op een goed bereikbare plaats worden bewaard, en niet in de kofferbak. Het hesje moet voldoen aan de EN471-norm, wat betekent dat hij fluorescerend geel, oranje of rood moet zijn en voorzien moet zijn van reflecterende banen. Natuurlijk wil je niet nadenken over een eventueel ongeluk, maar check voor vertrek ook nog even of een betere autoverzekering afsluiten zinnig is. Verder was het tot mei ook verplicht om zelf een alcoholtest mee te nemen in de auto, maar dat is geschrapt. Een verbanddoos en brandblusser hoef je dus niet verplicht niet bij je te hebben. Dat neemt niet weg dat het wel een goed idee kan zijn om deze zaken tóch bij je te hebben in de auto.
Verplichtingen in België en Luxemburg
Grote kans dat je naar Frankrijk reist via België en mogelijk ook Luxemburg. Ook daar gelden bepaalde verplichtingen. Je moet een gevarendriehoek hebben en die ook gebruiken bij pech of een ongeval, zonder specifieke beperkingen. De bestuurder moet in die gevallen ook een veiligheidshesje dragen dat voldoet aan diezelfde EN471-norm. Een verbanddoos en brandblusser is in principe alleen verplicht voor auto’s met een Belgisch kenteken. In Luxemburg moet je ook een gevarendriehoek bij je hebben die bij pech of een ongeluk op auto(snel)wegen 200 tot 300 meter worden achter de auto geplaats moet worden en op overige wegen ongeveer 100 meter. Een veiligheidshesje is verplicht voor zowel de bestuurder als de passagiers als deze bij pech of een ongeval op de weg of de vluchtstrook lopen. Alleen bij voertuigen met een toegestane maximummassa van meer dan 3500 kg moet een brandblusser en een verbanddoos aanwezig zijn.
Coronamaatregelen in Frankrijk
Uiteraard gelden er in Frankrijk ook coronamaatregelen waar je mee te maken krijgt als je daar op vakantie bent. Wat niet zal verrassen, is dat je geacht wordt thuis of binnen te blijven als je klachten ervaart die verband kunnen houden met COVID-19. Wat wel een redelijk substantieel verschil is, is dat er in Frankrijk geen ‘anderhalvemetersamenleving’ is maar een ‘metersamenleving’, dat wil zeggen: de verplichte afstand die mensen van elkaar moeten houden bedraagt ‘slechts’ één meter. In de auto gelden er geen regels voor mensen uit hetzelfde huishouden, zoals dit in Nederland ook het geval is. Wel heeft men graag dat chauffeur en passagier proberen één meter afstand te bewaren. Mensen uit verschillende huishoudens mogen maximaal met z’n tweeën naast elkaar zitten. Dat betekent dat op een achterbank waar drie mensen op passen, geen drie mensen uit twee of meer verschillende huishoudens mogen zitten.
Mondkapje en sporten
Een mondkapje is in het algemeen niet verplicht, maar het wordt wel aangeraden om deze te dragen. In het openbaar vervoer is het dragen van een mondkapje wél verplicht voor iedereen van elf jaar en ouder. Dit geldt overigens ook voor vliegverkeer en zeetransport. Verder is het handig om te weten dat een winkelier je mag vragen om een mondkapje te dragen in zijn of haar winkel. In restaurants mogen er maximaal 10 personen aan één tafel. Wanneer je naar het toilet gaat of bij de bar gaat afrekenen moet je binnen een mondkapje op. Attractieparken zijn in principe open. Musea ook, maar daar kan een mondkapje mogelijk vereist zijn. Stranden zijn toegankelijk, tenzij lokale autoriteiten wegens drukte anders beslissen.
Buitensport
Buitensportactiviteiten zijn toegestaan, maar daarbij wordt afstand bewaren ‘geadviseerd’. Omdat er een verbod geldt op groepsvorming van groepen van meer dan 10 personen, geldt er voor buitensport ook een maximum van 10 personen. Bij hardlopen en fietsen wordt aanbevolen om 10 meter afstand te houden. Bij snelwandelen is dit ‘maar’ 5 meter. Voor andere sportactiviteiten geldt een advies om iedere deelnemer 4 vierkante meter eigen ruimte te laten, want in veel gevallen praktisch natuurlijk niet erg handig is.