BestemmingenKunst & CultuurVakantie

Rust op vakantie: deze bestemmingen in Frankrijk zijn nog niet ontdekt

Als je op vakantie gaat, wil je waarschijnlijk niet op dezelfde camping zitten als de buurman van thuis een blok verderop. Je wilt natuurlijk genieten van de Franse cultuur, van de prachtige natuur en al het lekkers dat de Franse keuken te bieden heeft. Natuurlijk kun je kiezen uit een van de vijf mooiste steden uit het land, maar wat als je het eens helemaal anders aanpakt? Wees eens avontuurlijk en kies voor een onbekende bestemming. Labonnevie.nl verklapt de geheime mooie stille streken.

Corrèze

In Corrèze ervaar je het Franse platteland van 30 of 40 jaar geleden. Het lijkt wel alsof de tijd hier heeft stil gestaan. Je komt hier dan ook helemaal tot rust. In het noordoosten van dit departement in de Limousin liggen de bossen van het hoge Plateau de Millevaches. Maak een wandeling over de slingerende landwegen, maar neem goede schoenen mee. Deze streek is namelijk nogal heuvelachtig. De dorpjes Collonges-la-Rouge en Turenne moet je eens aandoen.


In de streek vind je ook het kasteel van Madame de Pompadour. Op zondag moet je in Objat zijn, want dan is er markt. En we hebben het nog niet eens over het curieuze Musée de Jacques Chirac gehad. In deze streek ontdek je ook wat clafoutis precies is.

Aude

Katharenkastelen, uitgestrekte wijngaarden en ruige natuur: je vindt het allemaal in Aude, aan de Middellandse Zee. Aude is de streek van de bekende plekken als Carcassonne en het Canal du Midi, maar het heeft ook een rustig karakter. Het achterland is zo goed als stil en zelfs het strookje kust is niet door toeristen overspoeld. Dat komt doordat het voor een groot deel uit beschermd natuurgebied bestaat.

Wie naar Aude vertrekt, moet zeker de katharenkastelen Peyrepertuse en Puilaurens zien. Maak een wandeling in het natuurpark van La Clape (vlakbij Narbonne) en bezoek Carcassonne. Overnachten doe je het best in een herenhuis met zwembad, of in een van de vrijstaande vakantiehuizen tussen de wijnstokken van de Corbières.

Lot

Romantisch sterrenhemels kijken? Dat doe je in Lot. Deze streek wordt ‘s nachts nog echt pikdonker. Dat komt doordat er zo goed als geen grote autowegen zijn en er maar amper steden zijn. Alleen het provincieplaatsje Cahors is een uitzondering. Voor de rest biedt Lot vooral prachtig platteland en de romantische rotsen van de Causses du Quercy. Daarin heeft de rivier een diepe kloof gesleten.

Bovenop de hoge kliffen boven het water vind je prachtige kastelen en dorpen. Saint-Cirq-Lapopie is daar een goed voorbeeld van. Het gebied kent veel prehistorische grotten en dolmen. Wie gek is op markten zal hier flink kunnen genieten: de streekmarkten in Lot zijn ronduit geweldig. Een aanrader is de markt in Figeac.

Ariège

Aan de voet van de Pyreneeën vinden we Ariège. Dit gebied is omgeven met veel bossen, varens, bergbeekjes en grazende schapen. Kortom: de perfecte plaats om tot rust te komen. Van oorsprong was Ariège een arme agrarische streek, met plaatsjes als Mirepoix en Saint-Lizier en Foix. Deze plekken voelen nog echt als het Frankrijk van vroeger aan.

In deze streek vind je Romaanse pareltjes, vakwerkhuizen en gemoedelijke markten. Het is een prima gebied voor wandelaars, dankzij de groene valleien en de ligging aan de Pyreneeën. Kies je Ariège als een van je vakantiebestemmingen? Dan moet je vooral het katharenkasteel Montségur zien, de grot van Niaux bezoeken en de provinciestad Foix bezoeken. Deze stad heeft onder meer een kasteel, een markt en een groot aantal gezellige terrassen.  

Laad meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button