Eten & DrinkenLeven in Frankrijk

Tijdloze klassiekers uit de Franse keuken

Frankrijk heeft een rijke keuken. De gerechten zitten bomvol boter, room, vlees en vis. Maar er is ook ruimte voor verfijnde gerechten. We zetten een paar tijdloze klassiekers op en rij. Van tarte tatin tot coq au vin: tijd voor een stukje Frankrijk, gewoon op je scherm in Nederland. Welke klassieker vind jij het lekkerst?

Tarte tatin

De Tarte tatin is een absolute klassieker. Het betekent evenveel als ‘omgekeerde taart’ en daarmee raak je aardig de essentie van wat het is. Eigenlijk is het per ongeluk ontstaan. Het schijnt dat de gezusters Tatin de bodem van een appeltaart waren vergeten en voor het gemak het deeg op de appels legden. Daarna bakten ze de taart en draaiden ze deze om.

Het resultaat was een heerlijke taart. Een krokante bodem met zachte, zoete appeltjes. Je kunt ‘m ook maken met gekaramelliseerde sjalot. Dat smaakt ook prima.

Macarons

Is er iets Franser dan de macaron? De Franse banketbakkerskunst, oftewel de ‘patisserie’ is een gave om te hebben. In dit land vind je de mooiste taartjes en gebakjes. Heb je er eenmaal eentje op, dan kun je nog moeilijk ‘nee’ zeggen tegen een andere. De Fransen hebben een specialiteit waar ze bijzonder trots op zijn: de macaron.

Dit zijn ronde koekjes die uit meerdere delen bestaan. Ze worden als het ware tegen elkaar aangedrukt. Je hebt ze in verschillende kleuren en smaken. We kunnen er veel over zeggen, maar eigenlijk moet je ze gewoon proberen.

Crêpe Suzette

Breng je een bezoek aan Parijs? Dan vind je op elke straathoek een tentje of kraampje met overheerlijke crêpes. De Crêpe Suzette behoort tot de signatuur van de Franse keuken. Ze lijken een beetje op pannenkoekjes, maar zijn toch anders.

Deze crêpe kan je eten met Nutella, slagroom, poedersuiker, ijs, of wat je maar lekker vindt. Maar de échte Crêpe Suzette eet je met gekaramelliseerde saus van boter, suiker en een stukje mandarijn. Gooi er een scheutje Grand Marnier over en je hebt de perfecte crêpe.

Quiche Lorraine

De Quiche Lorraine is een tijdloze klassieker. Het is een hartige taart met een basis van room, eieren, kaas en spel, maar er kan van alles aan toegevoegd worden. De Fransen moedigen je aan er wat groenten aan toe te voegen. Quiche is ook lekker met bijvoorbeeld paprika, prei of ui. Of doe eens gek, en maak geen keuze. Gooi het allemaal op je quiche. Want waarom ook niet?

Coq au vin

Coq au vin is typisch zo’n gerecht dat je moet leren waarderen. Het kost even wat tijd om het voor te bereiden, maar het is de tijd zeker waard. Vertalen we het, dan heet het ‘kip in wijn’. Dat is precies wat het is: kip gestoofd in wijn. Hoe langer je het laat rusten, hoe beter het zal smaken.

Bij coq au vin kun je wat champignons en verschillende kruiden toevoegen. Het resultaat is een gerecht waarvan je overweldigt raakt van de smaken. Een echte aanrader, dus.

Laad meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button