Over wijn en wijn op vakantie in de Saône en Loire (Couchois)

In de wijnstreek genoemd Couchois rondom vakantiepark La Bonne Vie wonen 22 wijngaardeniers (zie kaartje). Hier vind je geen grote wijnfabrieken maar kenners die op ambachtelijke wijze, met relatief eenvoudige installaties, op traditionele wijze mooie wijnen maken. Wijnen met een eigen karakter en elk jaar weer een beetje anders. En dat maakt het leuk; er valt elke keer weer iets nieuws te ontdekken. 

Als je van hier richting Beaune gaat kom je door dorpen zoals  Pommard en Meursault. Daar worden wijnen van wereldfaam gemaakt, die wel een even iets ander prijskaartje hebben dan de wijnen uit de Couchois. 

De Appellation ‘Bourgogne Cote du Couchois’ is relatief nieuw (jaar 2000) en werd in het leven geroepen om het streven naar een kwalitatief betere wijn dan de Appellation Bourgogne Rouge in regelgeving vast te leggen. Hierdoor wordt o.a. de productie per hectare beperkt tot 4000 liter om zo een betere kwaliteit te verkrijgen.  Als resultaat krijg je rode wijnen met een rijk boeket en kruidige smaak. De ambitieuze wijngaardeniers vallen geregeld met hun wijnen in de prijzen op concours. U zult vele medailles op de hier verkochte flessen aantreffen. 

In de Couchois groeien 4 soorten druivenplanten:

– Pinot Noir (245 Ha.)
– Gamay (95 Ha.)
– Aligoté (14 ha)
– Chardonnay (6 Ha)

Deze wijnstruiken staan in de directe omgeving: Couches, Chagny, Dracy-les Couchs, St. Sernin du Plain, St. Jean de Trézy und St-Maurice Les Couches. Namen van dorpjes die U op de etiketten van de wijnflessen zult aantreffen.

quad_vigne_chateauWij verzorgen onder Nederlandse begeleiding wijnexcursies en wijnproeverijen.”La Bonne Vie” werkt samen met andere bedrijven om gespecialiseerde wijnuitstapjes te verzorgen, zoals begeleide wandelingen door de wijngaarden met aansluitend een proeverij of het ontdekken van wijngaarden met jeeps, 4×4 of quads.

Als u uw bezoek goed plant kunt U op wijnproefles op de universiteit van de wijn in Beaune.

Vraag naar de voorwaarden.

Een product dat in recente jaren veel aan populariteit wint is de Cremant. Deze Champagne variant, die niet zo mag heten, maar wel zo gemaakt wordt, wordt in diverse variëteiten samengesteld. Vergeet niet tijdens de wijnproeverij hiermee kennis te maken.

TOP