Eten & DrinkenLeven in Frankrijk

Vreemde maaltijden, maar de Fransen houden ervan!

Als we denken aan de Franse keuken, denken we al snel aan crème brûlée en quiche lorraine, maar er is wel meer te vinden. De kans is groot dat je bij een aantal Franse gerechten denkt: ‘Dat eet ik echt niet!’, maar de Fransen zijn er gek op. Dit zijn de vreemdste maaltijden waarvan onze wenkbrauwen even fronsen.

Slakken uit de Bourgogne

Misschien denk je: ‘Slakken? Die wil ik niet eens in mijn tuin!’ Maar de Fransen denken er heel anders over. Zeker over slakken uit de Bourgogne, oftewel: ‘Escargots de Bourgogne’. Slakken uit Bordeaux schijnen het lekkerst te zijn. Om zover te komen, worden de slakken eerst gevoed grondig gereinigd en daarna gekookt.

Aan dit gerecht komt een grote hoeveelheid boter, knoflook en peterselie te pas. Om deze slakken te maken is de kok zo drie dagen kwijt. Dat verklaart ook meteen de prijs van dit bijzondere hapje.

Varkenspoten

De Fransen eten werkelijk alles van het varken. In Frankrijk moet je dan ook niet raar opkijken als er opeens varkenspoten op je bord liggen. Ze worden lange tijd op lage temperatuur gekookt, zodat ze mals en geleiachtig worden. Je eet het met je handen en knaagt met je tanden van het bot. Er komen dus geen mes en vork aan te pas.

Wij moeten er misschien niet aan denken, maar de Fransen vinden ‘Pieds de porc’ heerlijk. Het wordt niet alleen in Frankrijk gegeten, maar op meerdere plekken in de wereld.

‘Langue de boeuf’

Wil je ook een hapje ‘Langue de boeuf’? Misschien als we je niet vertellen wat het is, maar als je het eenmaal weet, wil je het niet meer. Het is de tong van een rund. Wil je dit als Nederlander eten, doe dan even je ogen dicht. Het voordeel is dat je de tong niet in z’n geheel geserveerd krijgt, maar in fijne onherkenbare reepjes.

Eerlijk is eerlijk: veel Nederlanders vinden dit een stap te ver. Maar de Fransen lusten er wel pap van. Het smelt weg in je mond. Nee, niet op je… tong.

Kalfskop

Fransen eten zelfs de kop van een kalf. Ze noemen het ‘tête de veau’, wat niks aan de verbeelding overlaat. In Frankrijk wordt dit gegeten met een Gribiche saus, die wordt gemaakt van hardgekookte eidooiers, mosterd en koolzaadolie.

Het klinkt misschien gek, maar het schijnt goed voor je gezondheid te zijn. Zo zou het zorgen voor een gezonde huid en gezonde beenderen. Gelukkig herken je de kop van een kalf er niet in. Het lijkt wel wat op een dikke kipfilet.

Testikels van een schaap

Om het lijstje helemaal af te maken: schapentestikels. We hebben het woord gezegd. In het Frans heten ze ‘couilles de mouton’ en volgens de Fransen zijn ze vol van smaak. Vooral in de regio Perigord lusten ze deze graag. Als je hier frivolités beneventines besteld, krijg je een schaal met schapenballen. Ze zijn geschild, drie uur geweekt in koud water en daarna gesneden en gegrild. Je eet ze met citroen, peterselie en witte wijn uit de streek.

Het schijnt zoet en mals te smaken, maar dat hebben we van horen zeggen. De prijs van deze delicatesse is namelijk nogal hoog. Waarschijnlijk vinden de meeste Nederlanders het niet erg om dit spektakel te moeten missen.

Laad meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button