Eten & Drinken

Wat is het idee achter collageen drankjes?

Collageen is het belangrijkste structurele eiwit in onze huid. Vergelijk collageen met het frame van een matras, want zonder collageen begint de huid af te breken – net als een matras zonder frame – met fijne lijntjes en verslapping als gevolg.

Dit proces is onvermijdelijk naarmate we ouder worden, omdat het collageen in ons lichaam afneemt naarmate we ouder worden, mede dankzij omgevingsfactoren zoals blootstelling aan de zon en vervuiling. Volgens experts komt collageen niet alleen in onze huid voor, maar in het hele lichaam, hoewel ze uitlegt dat er verschillende types zijn, zoals I, III, IV en VII, die zich in de huid zelf bevinden.

Collageen types

Deze collageen types zijn integraal voor de structuur en functie van de huid. De types I, II en III zijn bijvoorbeeld goed voor 80 tot 90 procent van het collageen in het lichaam, dus het is logisch dat ze essentieel zijn voor de gezondheid van de huid, aangezien het ons grootste orgaan is. Type I komt het meeste voor en is een van de hoofdbestanddelen van ons bindweefsel, terwijl II vooral voorkomt in kraakbeen en de ogen en III in de huid, spieren en bloedvaten.

Hoe kun je collageen innemen?

Een paar jaar geleden doken er al supplementen met collageen op, zoals het soort dat je in je koffie of een drankje naar keuze kunt doen. Supplementen merken en influencers beweerden dat deze poeders een nieuw wondermiddel zijn voor de gezondheid van huid, haar en gewrichten. Op dit moment zijn er twee hoofdsoorten op de markt: marien collageen, meestal afkomstig van vis, en dierlijk collageen, dat bijvoorbeeld afkomstig kan zijn van koeien en varkens. Het collageen zit in de botten en weefsels van deze dieren.

Welke collageen supplementen zijn er?

Welke collageen supplementen zijn er

De meeste collageensupplementen worden in poedervorm gemaakt, terwijl sommige andere vloeibaar worden gemaakt om te drinken. Pillen en gummies zijn ook populair. Als dit allemaal bekend klinkt, is de kans groot dat het komt omdat je advertenties over collageen hebt zien rondzwerven op internet en sociale media, omdat de markt voor schoonheidssupplementen, waartoe ook het in te nemen collageen behoort, gebruik heeft gemaakt van talloze influencers die op Instagram berichten over de vermeende voordelen ervan.

Dit alles om te zeggen: Het is belangrijk om deze reviews met een korreltje zout te nemen, want hoewel deze mensen heel goed hun eerlijke ervaringen kunnen delen, is dat niet hetzelfde als legitieme experts die spreken over de werkzaamheid van collageen.

Werkt het drinken van collageen om de huid te verbeteren?

Laat een collageen drank jouw rimpels verdwijnen? Lastig om echt vast te stellen.  Ondanks het populaire geloof dat collageensupplementen onze huid kunnen helpen versterken, hebben we weinig gegevens die dit echt ondersteunen.

Collageen is een groot molecuul dat door onze darmen in kleinere stukjes wordt verteerd als het via de mond wordt ingenomen, dus als we poeders of supplementen innemen, ziet onze huid niet het volledige collageenmolecuul, maar eerder eiwitfragmenten of individuele aminozuren.

Met andere woorden, je plukt niet de volledige vruchten van de collageenmolecule omdat deze eerst zoveel wordt afgebroken in het lichaam.

Meer wetenschappelijk bewijs nodig

Ondanks het populaire geloof dat collageensupplementen onze huid kunnen helpen versterken, hebben we weinig gegevens die dit echt ondersteunen. Op basis van de experts met wie we hebben gesproken, is het duidelijk dat er meer wetenschappelijk bewijs nodig is over collageen (en hoe het de huid ten goede komt). Dat gezegd hebbende, neem deze voordelen met enig voorbehoud, want misschien zijn het ook marketingclaims.

Eén ding dat we weten is dat gehydrolyseerd collageen antioxiderende eigenschappen heeft, dus dat kan heilzaam zijn, hoewel de specifieke effecten op de huid nog onbekend zijn. Daarom moeten er prospectieve klinische onderzoeken worden uitgevoerd om hun rol te evalueren.”

Zijn collageen supplementen veilig?

Collageensupplementen zijn hoogstwaarschijnlijk veilig, ja, maar als je resultaten wilt, raadt men topische behandelingen aan – in tegenstelling tot het innemen van collageen – om echt een verschil te zien. Maar dat betekent niet dat je collageen letterlijk topisch moet aanbrengen, ook al zijn er genoeg topische producten met collageen als ingrediënt. Kijk in plaats daarvan naar producten met ingrediënten waarvan bekend is dat ze je eigen collageen verbeteren.

Laad meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button