KamperenNatuurVakantie

Wildkamperen in Frankrijk: mag dat zomaar?

Frankrijk biedt veel ruimte, prachtige natuurgebieden en een oase van rust. Soms zou je zo je tentje ergens neer willen zetten en eindeloos ontspannen. Geen buren, geen andere gasten. Even helemaal niets. Maar mag dat wel? Mag je zomaar je tentje neerzetten en wildkamperen?

Wildkamperen is niet toegestaan

In Frankrijk is wildkamperen officieel niet toegestaan. Je mag dus niet zomaar ergens je tent neerzetten en daar verblijven. Toch zijn er mogelijkheden genoeg om van de vrije natuur en de gastvrijheid van de Fransen te genieten.

Vaak kun je kamperen op een boerderij. Vraag aan een boer met veel land of je een tentje op mag zetten. Dat klinkt misschien gek, maar de Fransen staan hier vaak wel voor open. Fransen zijn namelijk een gastvrij volk, die het leuk vinden als mensen uit andere landen zich voor hun land interesseren.

Kies voor een grote akker met onbelemmerd uitzicht. De keurige, strak onderhouden tuintjes kun je beter overslaan. Probeer de boer uit te leggen wat je precies wilt doen. Vaak is een nachtje je tentje opzetten geen probleem. Wees vriendelijk en maak een goede indruk. Krijg je toestemming? Ruim dan je rommel weer op als je de volgende dag weer vertrekt.

Bivakkeren of wildkamperen?

Wildkamperen is dus niet toegestaan, maar bivakkeren wel. Dat houdt in dat je toestemming vraagt aan de landeigenaar. Je kunt wel je tent opzetten op een plek dat minimaal een uur lopen van een weg is. In Frankrijk wordt nog altijd onderscheid gemaakt tussen bivakkeren en wildkamperen. Maar wat houdt dat onderscheid eigenlijk in?

Onder bivakkeren (‘bivouac’) verstaan de Fransen dat je ergens voor een nachtje je tent opzet. Zoals bij de boer, wat we net beschreven. Wildkamperen (‘camping sauvage’), mag niet. Dan laat je meerdere nachten je tent ergens staan, waar je eigenlijk geen toestemming voor hebt.

Kamperen in de Ardennen

Wil je echt optimaal genieten van Frankrijk? Regel dan dat je mag kamperen in de Ardennen. Vraag toestemming aan de landeigenaar. Als je toestemming krijgt, zet je je tentje op en geniet je van de gastvrijheid van de Fransen. Het is geen goed idee zomaar je tent in de Ardennen op te zetten. Bij de rivieren wordt regelmatig gecontroleerd. Wordt je gepakt met wildkamperen? Dan kun je een flinke boete verwachten.

Probeer ‘s ochtends voor 9 uur weer weg te zijn. Dan val je onder de regels van bivakkeren. Dat mag van zeven tot negen. Oftewel: van 19.00 uur tot 09.00 uur de volgende dag.

De gouden regels van kamperen

Houd je bij het bivakkeren aan een aantal gouden regels. Het is gaaf, goedkoop en toegestaan, maar je moet het natuurlijk niet te bont maken. Daarom is het belangrijk dat je geen rommel achterlaat. Wees voorzichtig met (open) vuur en kijk uit voor plekken die kunnen overstromen. Ga respectvol om met de natuur en wildlife en blijf niet te lang op een plek.

Nog iets belangrijks: probeer zo min mogelijk plastic mee te nemen. Rondslingerend plastic wordt in Frankrijk, waar ze van hun eigen schone land houden, vaak niet gewaardeerd.

Laad meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button