Kunst & CultuurVakantie

Zo geniet je optimaal van het Louvre

Het Louvre is het grootste en drukstbezochte museum van de wereld. Met de kenmerkende vorm van een glazen piramide, loopt niemand het museum voorbij. Het is een immens gebouw waarin het onmogelijk lijkt alles te kunnen zien en ervaren. Een paar tips om het meeste uit een bezoek aan het Louvre te halen.

De ingang vinden

De grote piramide is de hoofdingang van het Louvre-museum. Eenmaal binnen bij het museumplein vraag je je misschien af hoe je het beste door het museum kunt lopen. In principe zijn er drie keuzes: ‘Denon’, ‘Sully’ en ‘Richelieu’.

Denon brengt je naar de beroemdheden als de Mona Lisa, de Nikè van Samothrake en de Venus van Milo. Met de route ‘Sully’ kom je snel uit bij de Egyptische oudheden en het middeleeuwse Louvre. Neem je de route ‘Richelieu?’ Dan kom je Franse beelden, de vertrekken van Napoleon III en de Oosterse kunstschatten tegen.

Je kunt niet alles zien

Je kunt niet alles in het Louvre zien, tenzij je voor ieder stuk tien seconden de tijd neemt, snel verder gaat en een vakantie boekt om alleen het Louvre te zien. Dan heb je vier dagen en nachten nodig om alles te zien. Dat doet natuurlijk niemand, dus kun je er maar beter vanuit gaan dat je nog een keertje terugkomt.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over het magazijn. Daar staan ook nog eens 460.000 andere stukken.

Wat je in ieder geval moet zien

In ieder geval moet je de sterren van het Louvre zien: de vrouwen. Hier hangt onder meer het schilderij van de Mona Lisa. Die moet je eens in je leven gezien hebben en zeker in het Louvre kun je deze niet missen. Het schilderij hangt veilig in een vitrine, waar dagelijks meer dan 20.000 bezoekers een foto komen maken.

Publiekstrekkers in het Louvre zijn ook de beelden de Venus van Milo en Nikè van Samothrake. De schilderijen ‘De Vrijheid leidt het volk’, ‘Het vlot van de Medusa’, ‘De bruiloft te Kana’ en ‘de kroning van Napoleon’ vormen de belangrijkste onderdelen van de collectie.

Kiezen uit acht collecties

Je kunt bij het Louvre kiezen uit acht collecties. Er zijn collecties van de Egyptische oudheden, Griekse en Etruskische en Romeinse oudheden, schilderijen, sculpturen, kunstvoorwerpen, Oosterse oudheden en Grafische Kunst. Nieuw in het museum is de afdeling Islamitische kunst. Deze ging in 2012 van start onder een spectaculair, golvend glazen dak. Dit overdekt de Cour Visconti.

Tip: ga eens ‘s avonds naar het museum

Als je volop wilt genieten van het Louvre, moet je een keer ‘s avonds gaan. Het is er minder druk, de hangt een bijzondere sfeer en je hebt volop uitzicht op de verlichte piramide. Het uitzicht op de De Cour Carrée en de Seine maken het gehele, wat romantische plaatje af.

In de avonduren is Parijs een kunstwerk op zich. Je zou er bijna een foto van moeten maken en aan het Louvre te koop aan moeten bieden.

Laad meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button