Vakantie

Zo haal je het meeste uit je caravan

Jaarlijks gaan er heel wat Nederlanders met de caravan naar Frankrijk. Maar hoe haal je nu het meeste uit je caravan? Een paar tips voor een optimale kampeerervaring.

De juiste caravan achter de juiste auto

Nog voordat je vertrekt is het belangrijk de verhouding tussen de auto en de caravan te controleren. Rijden met een te zware caravan achter een te lichte auto is geen pretje. Op de snelweg neemt de caravan dan de auto op sleeptouw als er een vrachtwagen aankomt.

Zeker als je naar Lyon gaat is een slechte auto-caravan match vervelend. Daar is het heuvelachtig. De motor kan dan problemen krijgen, omdat deze het gewicht niet kan trekken. Een slingerende caravan die bijna op z’n kant gaat is vaak een enge ervaring. Daarom wil je dat voorkomen.

Wil je zeker weten dat jouw auto het gewicht aankan? Kijk dan even in de kentekenpapieren. Daarin staat het maximale trekgewicht vermeld. Vul de caravan niet tot het maximale trekgewicht, maar houd wat speling.

Zware spullen verspreiden

Bij de voorbereiding is het belangrijk dat je zware spullen verdeelt. Pak de camper zo in, dat het gewicht goed verdeeld is. Zomaar alles in de camper gooien is geen goed plan. Stel je voor dat je auto een maximaal trekgewicht heeft van 1300 kilo en de caravan bijna 1000 kilo weegt. Dan kun je 300 kilo aan bagage meenemen. Maar er moet nog een reservewiel bij, je neemt een gevulde watertank mee, een voortent, gasflessen en wat kleren, schoenen en andere accessoires. Dan zit de caravan zo vol.

Daarom is het handig om kritisch te kijken naar wat je meeneemt. Leg zware spullen zowel links als rechts. Leg je links iets zwaars, doe dat dan rechts ook. Het is het handigst om dat zo dicht mogelijk bij de as te doen, om slingeren te voorkomen.

Handig om mee te nemen

Bij aankomst kun je wel een aantal powertools gebruiken. Je staat er misschien niet bij stil, maar een accuboormachine is handig om mee te hebben op vakantie. Daarmee kun je de pootjes onder de caravan zo uitdraaien. De caravan komt dan stevig op de grond te staan. Normaal gesproken draai je de pootjes uit met een slinger, maar dit is nog handiger.

Op de accuboormachine zet je een verlengstuk met een dop. Daarmee maak je het apparaat klaar om binnen een mum van tijd de pootjes van de caravan uit te draaien.

Een gieter is ook handig. Deze kun je gebruiken voor de watertank. Het vult veel makkelijker. Bovendien kun je de gieter ook gebruiken voor de toilet tank. Giet bij de toilet tank wat caravan toiletvloeistof bij. Dat geeft een fijne geur, waardoor het toilet van de caravan niet zo ruikt. Het is aan te raden zo’n fles al voor je vertrek in Nederland te kopen. In campingwinkels in Frankrijk zijn ze namelijk erg duur.

De caravan waterpas zetten

Bij aankomst is het belangrijk de camping waterpas te zetten. De meeste campingplekken zijn standaard niet waterpas. Daardoor rol je ‘s nachts je bed uit en klotsen je eitjes uit de pan over het gasfornuis. Op de dissel van de caravan kun je het best twee waterpasjes plakken. Neem gekromde hulpstukken (‘bananen’ genoemd) mee. Je kunt daar met de caravan op rijden. Op die manier kun je op een schuine plek toch recht staan. Deze hulpmiddelen zijn te koop bij de kampeerwinkel.

De luifel inrollen als je weggaat

Frankrijk kent genoeg mooie, zonnige dagen. Veel kampeerders hebben dan de luifel uit. De meeste mensen willen ook wel eens een uitje maken naar een leuke stad, een kasteel of naar de markt. Wie tijdelijk van de camping vertrekt, doet er goed aan de luifel in te rollen. Het zou net zo belangrijk moeten zijn als het op slot doen van de caravandeur.

Het kan namelijk zomaar zijn dat de wind aantrekt. Als de wind onder een luifel komt, ligt de luifel zo op het dak. Met wat pech heb je dan behoorlijke schade. Zelfs als je stormbanden en extra grote haringen gebruikt, is het belangrijk de luifel in te rollen bij vertrek.

Laad meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button